Institut für Meteorologie und Klimaforschung

Seminar über Aerosolphysik (IMK-AAF)

Ansprechpartner: Prof. Dr. T. Leisner, Dr. H. Saathoff, Dr. R. Wagner

Das Seminar findet - soweit nicht extra angekündigt - Montags um 11:00 Uhr im Seminarraum 150 des IMK-Gebäudes 326 (Campus Nord) statt.

Veranstaltungskalender

Vortrag

Multiphase processes of organic aerosols: secondary formation, water uptake, and reactive oxygen species

Dienstag, 25. November 2014, 15:00-0:00
KIT Campus Nord, IMK
Gebäude 435, Raum 2.05
Chemical reactions, mass transport and phase transitions between gases, liquids and solids are essential for climate and public health. A novel kinetic model for gas-particle interactions in aerosols and clouds was developed, which has been applied for various processes including formation of organic aerosols, water uptake and ice nucleation of glassy aerosols. Multiphase reactions can lead to formation and transformation of hazardous aerosol components such as reactive oxygen species and allergenic proteins. I present our recent results on such topics by combining kinetic modeling and laboratory experiments.
Diese Veranstaltung ist Teil der Reihe Karlsruher Meteorologisches Kolloquium
Referent/in
Dr. Manabu Shiraiwa

Max Planck Institut für Chemie, Mainz
Multiphase Chemistry Department
Veranstalter
Institut für Meteorologie und Klimaforschung
Karlsruher Institut für Technologie (KIT)
Hermann von Helmholtz Platz 1
76344 Eggenstein-Leopoldshafen
Tel: 0721-608-0
E-Mail: sekretariat does-not-exist.imk-asf kit edu
Servicemenü

Hinweise

"CS" - KIT-Campus Süd (Universität), Gebäude 30.23 (Physikhochhaus), Seminarraum 13/2

"CN" - KIT-Campus Nord (Forschungszentrum), Gebäude 435 (IMK), Raum 2.05

(Besucher bitte Personalausweis mitbringen!)